Συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου στον Αθήνα 984 και την δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη – 16 Φεβρουαρίου 2017

Ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται τον κατάλληλο νέο φορέα για να εκπροσωπηθεί

Δημοσιογράφος: Να αναφερθώ στη βία κατά του καθηγητή του Παντείου, Άγγελου Συρίγου, την Τρίτη, που τον έστειλε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες! Πέρα από το κομμάτι της πολιτικής βούλησης που πρέπει να υπάρχει στο «τι γίνεται» αυτούς τους καιρούς στα Πανεπιστήμια, το τελευταίο διάστημα κλίνω προς την άποψη ότι υπάρχει και ευθύνη Πρυτανικών Αρχών καθώς υπάρχουν νομικά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Συμφωνείτε;

Αννα Διαμαντοπούλου: «Κυρία Καραγιάννη βεβαίως συμφωνώ και να συμπληρώσω τη σκέψη σας. Έχω καταλήξει πια ότι στα Πανεπιστήμιά μας υπάρχει ‘φασιστικό καθεστώς βίας’. Η ελληνική δημοκρατία δεν αγγίζει τα πανεπιστημιακό χώρο! Θα σας πω δύο περιστατικά:
Όταν έκανα την προπαρασκευαστική επιτροπή για τον νόμο, δεν ανακοίνωσαν τα ονόματα των καθηγητών που συμμετείχαν, γιατί υπήρχε φόβος για τη ζωή τους!
Οι περισσότεροι είχαν ήδη υποστεί κάψιμο στα αυτοκίνητά τους, επιθέσεις και καταστροφή των εργαστηρίων τους. Ήταν αδύνατο να δεχτούμε άνθρωποι να μπουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή αν ανακοινώναμε τα ονόματά τους!
Το δεύτερο, είναι ότι όταν φέραμε στη βουλή το άρθρο για την ‘κατάργηση του ασύλου’- μπορείτε να φανταστείτε τι είχε πίσω του για να φτάσουμε στο σημείο αυτό- με τρομακτικούς δογματισμούς μέσα στο πολιτικό σύστημα, δέχτηκα απίστευτες απειλές. Περπατούσα στον δρόμο και έβγαιναν άνθρωποι από τις γωνίες για να μου επιτεθούν.
Ακόμη και το παιδί μου υπέστη στο pc του, επιθέσεις από ανθρώπους που αποκαλούσαν τη μάνα του με επίθετα…που δεν φαντάζεστε!».

Δημοσιογράφος: Μπορώ να το φανταστώ γιατί οι δημοσιογράφοι οι οποίοι στηρίξαμε με τον λόγο μας ή με τα γραπτά μας αυτό ακριβώς το πλαίσιο δεχτήκαμε οι ίδιοι επιθέσεις!

Άννα Διαμαντοπούλου: «…Πάμε λοιπόν στις ευθύνες! Το θεσμικό πλαίσιο είναι πια σαφές. Άσυλο δεν υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να αλλάξει αυτό το άρθρο.
Το θεσμικό πλαίσιο για την παρέμβαση της αστυνομίας είναι εκεί! Ως υπουργός Παιδείας επειδή ασχολιόμουν προσωπικά με κάθε περίπτωση βίας όπως και τότε με τον Πρύτανη στα Χανιά, προσπαθούσαμε να μιλήσουμε με την εισαγγελία και την αστυνομία και δεν έβγαιναν καν στα τηλέφωνα, θεωρώ ότι όλο το σύστημα πια είναι στα όρια της αδράνειας!
Η Αστυνομία δεν τολμά να μπει γιατί ‘δια ροπάλου’ της το απαγόρευαν για χρόνια και μάλιστα έχει ταυτιστεί κάτι σαν φασισμός. Οι εισαγγελείς δεν κάνουν αυτό που ορίζει ο νόμος και να πάρουν πρωτοβουλία.
Όσο για τους Πρυτάνεις, για παράδειγμα με τον κο Συρίγο η Πρύτανης του Παντείου πήρε τηλ. όπως τότε και με τα περιστατικά βίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ωστόσο, δεν κουνιόταν τίποτα.
Επομένως έχουμε κοινοβούλιο, θεσμικό πλαίσιο. Το μεν θεσμικό πλαίσιο είναι στη θέση του. Τα δε αρμόδια Υπουργεία και όχι μόνο της Παιδείας αλλά και ο ίδιος Πρωθυπουργός πρέπει να παρέμβουν και οι Πρυτάνεις να συνεργαστούν και να αποφασίσουν προκειμένου να υπάρχει έλεγχος εισόδου. Δεν γίνεται τα Πανεπιστήμια να είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι» που όποιος θέλει μπαίνει μέσα! Πρέπει να έχει κάποιος φοιτητική, καθηγητική κάρτα ή να έχει είσοδο την οποία θα έχει κλείσει με ραντεβού για να μπει. Ετσι γίνεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να αδειάσει και το Πολυτεχνείο από όλα αυτά εγκληματικά στοιχεία που βρίσκονται εκεί μέσα σήμερα!».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων για να μεταφερθεί το Πολυτεχνείο…:

Άννα Διαμαντοπούλου: «Είναι μία πρόταση που έχει γίνει και παλιά, ωστόσο δείχνει την αδυναμία του κράτους! Δεν μπορεί δηλαδή να περιφρουρήσει ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα, ένα εμβληματικό κτίριο! Αυτό που συνέβη στον κο Συρίγο είναι μία καθημερινότητα! Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας κατάλαβα πως αισθάνονται οι καθηγητές υπό την απερίγραπτη απειλή των επιθέσεων!».

Δημοσιογράφος: Με αφορμή κάποια περιστατικά που μας σοκάρουν, έρχεται στην επιφάνεια πάλι το θέμα! Σας ακούω με πολύ προσοχή όπως και οι ακροατές μας από τα συνεχή μηνύματα που παίρνω όσο μιλάμε και έχω την αίσθηση ότι αυτή η ‘έννοια του φόβου’ πέρα από κάποιο σημείο είναι και ζήτημα και ατομικής ευθύνης και αξιοπιστίας! Και οι δύο περάσαμε από πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, έχω την αίσθηση ότι η έδρα του καθηγητή πρέπει να είναι ‘ψηλά’ για να μην φαίνεται και ο φόβος του!

Άννα Διαμαντοπούλου: «Οι Πανεπιστημιακοί βέβαια έχουν τις δικές τους ευθύνες και βρέθηκαν σε αυτή τη θέση! Γιατί δεν γίνεται να τα έχεις καλά με τους φοιτητές με τον τρόπο που τους μιλούν και τους βρίζουν και να μην κουνιέται φύλο….! Είχαμε πει πολλές φορές και στη σύνοδο των Πρυτάνεων μέσα στον νόμο αυτόν που τον ξηλώνουν τώρα, υπήρχε και ο συνήγορος του φοιτητή αλλά υπήρχε και η δυνατότητα η Σύγκλητος να αποβάλλει δια παντός έναν φοιτητή για αντι-ακαδημαική συμπεριφορά! Αυτά δεν είναι ούτε αυταρχικά ούτε γελοιότητες!Ο σεβασμός καθηγητή-φοιτητή είναι μία βασική λειτουργία».

Δημοσιογράφος: Αυτό που λέτε προσδιορίζει και τον φοιτητή, ουσιαστικά τον επιστήμονα που θα βγάλει αυτό το Πανεπιστήμιο και προκαλεί στρεβλώσεις, μετά και στην κοινωνία

Άννα Διαμαντοπούλου: «Φυσικά, η έννοια της ισοπέδωσης και το να μην υπάρχουν ιεραρχίες στον ακαδημαϊκό χώρο, η έννοια της αναξιοκρατίας, η έλλειψη σεβασμού προς τον καθηγητή και προς τη δημόσια περιουσία, η έλλειψη αξιολόγησης των φοιτητών, προκαλούν την κατάρρευση του οικοδομήματος. Ξέρετε κα Καραγιάννη, ότι έφεραν πάλι κι άλλες εξεταστικές περιόδους, γεγονός για το οποίο είχα δεχτεί πολλές απειλές καθώς είχα πει ότι στα πανεπιστήμια πρέπει να υπάρχει μία αυτή που ορίζεται τον Φεβρουάριο και άλλη μία τον Ιούνιο,δηλαδή κάνουν τώρα ό,τι θέλει ο φοιτητής… Μετά από όλα αυτά έρχεται ο φόβος και ο φασισμός που ήρθαν όχι σε μία μέρα αλλά εδώ και πολύ καιρό! Ξεπεράσαμε το όριο!».
Για το θέμα της αξιολόγησης

Δημοσιογράφος: Να πάμε στο θέμα της αξιολόγησης. Η χώρα είναι πριν από τον γκρεμό! Διάβασα χθες ένα ακόμη δελτίο πολιτικής ανάλυσης και εκτίμησης, από το δίκτυο για τη μεταρρύθμιση το πρώτο κομμάτι χαρακτηρίζει την αξιολόγηση καρμπόν του 2015.Θεωρείτε ότι τα δεδομένα στους θεσμούς (Ευρωπαϊκός πυλώνας και ΔΝΤ) είναι ίδια ώστε να μιλάμε για καρμπόν;

Άννα Διαμαντοπούλου: «Είναι πολύ χειρότερα όπως και το συνολικό κλίμα! Ο Σόιμπλε μπορεί να έθεσε το θέμα του grexit ‘κυνικά όπως συνήθως, αλλά ο Όσκαρ λα Φοντέν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της γερμανικής Αριστεράς – Die Linke), είπε ότι: «Πρέπει να εξετάσουμε ένα σχέδιο σαν τη Δανία» δηλαδή σύνδεση με το ευρωπαϊκό νόμισμα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.Όλο το κλίμα αλλάζει και έγινε πολύ πιο δύσκολο… Εγώ κυρία Καραγιάννη θεωρώ ότι, όλο αυτό ήταν και είναι ένα ‘θέατρο’, γιατί ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού θέλει να εκφράσει και να δώσει σχήμα στο ρεύμα της δραχμής. Αυτά που γίνονται δεν ερμηνεύονται από ένα σημείο και μετά».

Δημοσιογράφος: Να το κάνει δηλαδή και πυλώνα του; Να ανοιχτεί δηλαδή και εκλογικά προς αυτό, διακινδυνεύοντας μια σειρά πράγματα;

Άννα Διαμαντοπούλου: «Έγινε, ότι έγινε το 2015. Τώρα κινούνται πάλι με απερίγραπτο τρόπο, με καθυστέρηση ενός χρόνου και μαθαίνουμε ότι τα 2/3 δεν έγιναν και θεωρώ ότι η αντιπολίτευση πρέπει να ρωτήσει ποια είναι αυτά. Σε αυτά τα 2/3 είναι 13 βιομηχανικοί κλάδοι και 89 διατάξεις που αφορούν στην απελευθέρωση των αγορών, που δεν γίνονται! Δεν υπάρχει σχέδιο υλοποίησης και η χθεσινή ερώτηση των βουλευτών για τον αρχαιολογικό χώρο, το Ελληνικό είναι από μόνο του ένα πυροτέχνημα τρομερό, κι αυτό γίνεται γιατί δεν θέλουν το Ελληνικό».

Δημοσιογράφος: Άρα δεν είναι πυροτέχνημα.Υπηρετεί μία συγκεκριμένη στόχευση!

Άννα Διαμαντοπούλου: «Ακριβώς…πυροτέχνημα υπό την έννοια ότι δεν πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το πράγμα! Ο κος Κυρίτσης ανέφερε ότι άκουσε τον κόσμο να λέει ‘δεν γίνεται τίποτα..μήπως η δραχμή είναι λύση;’ Όταν λοιπόν όλα αυτά συνδυάζονται με τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση και προσπαθούν να την κλείσουν με ένα νέο πακέτο με τον κόφτη και δότης, προσπαθώντας να μας πουν ότι έκαναν κάτι σημαντικό, στην ουσία δεν γίνεται τίποτα και η οικονομία βουλιάζει. Έχουμε πει ότι αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου-και το’χουμε ξαναπεί σε αυτή την εκπομπή μαζί- μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά.
Δεν μπορώ να φανταστώ πλέον ότι όλα αυτά είναι απλή ανικανότητα. Υπάρχει κρυφή ατζέντα που είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού που θέλει να εκφράσουν και να δώσει σάρκα και οστά στο ρεύμα της δραχμής».
Για το Κυπριακό

Δημοσιογράφος: Σήμερα το βλέμμα μας είναι στη Λευκωσία. Αποχώρησε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Μουσταφά Ακιντζί, σε ένα βαρύ κλίμα μετά το λάθος της ελληνοκυπριακής πλευράς να υιοθετήσει πρόταση του ακροδεξιού κόμματος για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Το μείγμα έχει όλα τα στοιχεία να γίνει μοιραίο λάθος;

Άννα Διαμαντοπούλου: «Ιστορικά τα μεγαλύτερα λάθη και στο Κυπριακό έγιναν από αυτούς που είναι δήθεν υπερ-πατριώτες! Ο άκρατος εθνικισμός δημιουργεί δράματα τα οποία μετά τα πληρώνει η χώρα για πάρα πολλά χρόνια. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το ίδιο λοιπόν συνέβη και στην Κύπρο που δεν φαντάζομαι ότι είναι τυχαία».
Για την Κεντροαριστερά

Δημοσιογράφος: …λάθος χρόνος, λάθος συγκυρία και από λάθος μείγμα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει το μοιραίο… Πάμε στην κεντροαριστερά. Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι το θέμα μετατρέπεται τουλάχιστον στο κομμάτι της επικοινωνίας, ως διαδικαστικό και από την άλλη πλευρά ότι ορισμένοι από εσάς επιμένουν σε έναν στόχο ενιαίου κόμματος που φαντάζει ανέφικτος:

Άννα Διαμαντοπούλου: «Έχετε δίκιο κυρία Καραγιάννη! Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά! Στο σημείο που βρισκόμαστε και η κινητικότητα και ο βολονταρισμός είναι αναγκαία! Στην πολιτική συχνά ο βολονταρισμός γίνεται μία σπίθα που φέρνει πυρκαγιά ή μία σπίθα που σβήνει το αεράκι! Τον χώρο αυτό τελικά δεν ξέρουμε πως να τον ονομάσουμε και γι’αυτό του δίνουμε πολλά ονόματα!Θα το απλούστευα. Η χώρα έχει σήμερα έναν συντηρητικό πόλο που προσπαθεί να μεταρρυθμιστεί, να εκσυγχρονιστεί, θα δούμε αν θα το πετύχει αυτό το πράγμα αλλά ο άλλος πόλος του συστήματος είναι ένα ‘μόρφωμα’ και αυτό το ‘μόρφωμα’ πρέπει να αντικατασταθεί από τον πόλο που θα ξαναφέρει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα, δηλαδή θα υπάρχουν ο συντηρητικός και ο προοδευτικός χώρος».

Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά…αλλαγή του ενός παίχτη σε ένα διπολικό δικομματικό σύστημα

Άννα Διαμαντοπούλου: «Ναι! Ένα διπολικό σύστημα που μπορεί υποχρεωτικά να μην είναι δικομματικό αλλά να μπορεί να φέρει τους ανθρώπους σε μία δυνατότητα επιλογής, όχι σε διχασμό!».

Δημοσιογράφος: Γιατί η ΝΔ έχει εκλέξει για πρόεδρο έναν άνθρωπο με προφίλ μεταρρυθμιστή, γιατί δεν χαρακτηρίζεται ο κος Μητσοτάκης ως συντηρητικός. Γιατί άρα αυτό το δίπολο είναι πια τόσο στατικό;

Άννα Διαμαντοπούλου: «Δεν είναι στατικό. Ο κος Μητσοτάκης δεν περιγράφεται ως λαϊκιστής και με προφίλ μεταρρυθμιστή στον λόγο του.Ο κος Μητσοτάκης δεν είναι η ΝΔ. Είδα χθες αυτή την επερώτηση με το ‘τάμα του έθνους’ και πιστεύω ότι το ίδιο το κόμμα της ΝΔ πρέπει να αποδείξει ότι κινείται εκσυγχρονιστικά προς τον ευρωπαϊσμό!
Είμαστε σε μία περίοδο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου όλα διαμορφώνονται. Για παράδειγμα το δημοκρατικό κόμμα στην Ιταλία διασπάται, γιατί έχει τέτοιου είδους ζητήματα! Δεν έχει νόημα να ανασταίνουμε νεκρούς και να πιπιλίζουμε σλόγκαν και πρέπει να βρούμε το αφήγημα για την Ελλάδα του 2025 με τα χαρακτηριστικά που έχουμε σήμερα στη χώρα!
Αν πρόκειται λοιπόν να ξαναγίνει αυτός ο χώρος υπάρχει η συζήτηση. Υπάρχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί τους πάντες! Για να είμαι καθαρή πρέπει να πω το εξής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το ΠΑΣΟΚ με ανθρώπους που είναι εκεί 40 χρόνια. Να θεωρήσουμε ότι το ΚΙΔΗΣΟ είναι κάτι άλλο;Η ιστορία θα κρίνει αυτόν τον χώρο που έχει προσφορά και λάθη. Έχει κλείσει τη διαδρομή του έτσι όπως το ξέραμε, σαν κόμμα.
Ο γενικότερος προοδευτικός χώρος υπάρχει πάντα και πρέπει να εκπροσωπηθεί από μία διαφορετική κομματική δομή με τα χαρακτηριστικά της επόμενης δεκαετίας.Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες όμως στην ιστορία δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα».

Δημοσιογράφος:…Το αφήγημα αυτό είναι ελκτικό άλλωστε είναι και ανεδαφικό! θα έλεγα ότι από τον χώρο τον οποίο περιγράφετε λείπει ο ένας! Η ηγετική προσωπικότητα που θα βγει μπροστά που θα τραβήξει και θα εμπνεύσει και νέους και μεγαλύτερους. Στην πολιτική το ξέρετε καλύτερα υπάρχουν δύο πράγματα το timing και το πρόσωπο

Άννα Διαμαντοπούλου: «Σωστό! Οι ηγέτες βέβαια δεν γεννιούνται από τη μία στιγμή στην άλλη! Οι προσωπικότητες μάλιστα αναδεικνύονται συχνά μέσα από τις ιστορικές στιγμές. Θα χρησιμοποιήσω την εξής έκφραση: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το ‘αεροπλανοφόρο από όπου θα απογειωθούν τα μαχητικά νέας γενιάς’ δηλαδή οι νέοι άνθρωποι.
Σε μία συνάντηση που πήγα στη Νομική, με νέα παιδιά τα οποία πραγματικά δεν ενδιαφέρονται για ταμπέλες του στυλ δεξιά, αριστερά μου είπαν μία έκφραση που μου άρεσε πολύ: «Δεν γίνεται άλλο να ακούμε…κλείνουμε τα αυτιά μας στους μπακαλιάρους» και εννοούσαν τις κατεψυγμένες φράσεις, τα ‘κλισέ’ τα οποία στην ουσία δεν λένε τίποτα δηλαδή, η ενότητα, όλοι μαζί, θέλουμε νέα πρόσωπα….. δηλαδή η συνεχής επανάληψη των αυτονόητων που δεν σημαίνει τίποτα και δεν γίνονται!
Η πρωτοβουλία «Η Ώρα Αποφάσεων» έχει έναν βολονταρισμό και μιλά με τον κόσμο για να δει τι θέλει και πως του φαίνονται αυτά που λέμε!»
Για συνεργασία της Ώρας Αποφάσεων με το Ποτάμι

Δημοσιογράφος: Όντως υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, το έχω παρακολουθήσει βέβαια με κάποια ίδια πρόσωπα, ωστόσο πιστεύω ότι πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα πια καθώς αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι από εσάς θέλουν να κλείσει αυτό το θέμα με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΟΤΑΜΙ ανακοίνωσε κυοφορούμενη σύγκληση μαζί σας. Ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν;

Άννα Διαμαντοπούλου: «Με το ΠΟΤΑΜΙ υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις γενικότερα στη στάση της χώρας και είναι ένα κόμμα που απέφυγε τόσο καιρό τον λαϊκισμό. Δεύτερον υπάρχει μία κοινή πρόταση στο πως θα μπορούσε να γίνει αυτός ο ενιαίος χώρος! Αν μπορούσαμε να φανταστούμε μία πιθανή περίπτωση που διαφορετικοί άνθρωποι κάνουν έναν δημόσιο διάλογο για τη χώρα ώστε να προκύψει και μία ηγετική φυσιογνωμία, τότε μπορεί να ερχόταν κόσμος να ψηφίσει και να δει κάτι καινούργιο μετά τις αυταπάτες!
Η ανασύσταση και η εκλογή νέου προσώπου τους επόμενους 8 μήνες θα βοηθούσε την κατάσταση.
Όσο για το χρονοδιάγραμμα ως πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι πρέπει όλα να έχουν κλείσει έως τον Ιούνιο.Σήμερα κλείνει η «Ώρα Αποφάσεων» έναν μήνα. Είμαστε τόσο καινούργιοι στον χώρο!».