Οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού – Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού – Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με αφορμή το πρόβλημα των συμβασιούχων στους Δήμους και την αποκομιδή των απορριμμάτων, είχε πει ότι «στον ιδιωτικό τομέα επικρατούν συνθήκες γαλέρας».

Με τον τρόπο αυτό, η αριστερή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παραδέχτηκε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την επιβολή του νόμου και την προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι, πλέον, αφήνονται οριστικά στην τύχη τους και στις «συνθήκες γαλέρας». Το ίδιο φυσικά και οι άνεργοι, οι οποίοι δεν βλέπουν καμία διάθεση του κ. Τσίπρα να σταθεροποιήσει την οικονομία και να διευκολύνει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, η μόνιμη έγνοια της αριστερής κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που, αυτοί μόνο, αξίζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή είναι γεμάτο ρουσφετολογικές διατάξεις που αποτελούν πραγματική πρόκληση για τους ανέργους και τους εργαζόμενους «σε συνθήκες γαλέρας» του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η μείωση μισθών πλήρους και μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα  (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης -μηνός Οκτωβρίου 2016), η κυβέρνηση παρέχει στοχευμένες αυξήσεις σε μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, εντείνοντας προκλητικά τις συνθήκες ανισότητας μεταξύ εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Όμως ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που παράγει, όσο παράγει, τα αναγκαία έσοδα για να λειτουργεί ο Δημόσιος. Με το ρουσφετολογικό νομοσχέδιο της αριστερής κυβέρνησης, «οι εργαζόμενοι σε συνθήκες γαλέρας» καλούνται να τραβήξουν παραπάνω κουπί, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος του κ. Τσίπρα.

Η Ώρα Αποφάσεων έχει ως βασικό πρόταγμα την ίδια αντιμετώπιση των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε δικαιώματα όσο και σε υποχρεώσεις. Στον δημόσιο τομέα απαιτείται αξιοκρατία και αξιολόγηση. Ως προς τον ιδιωτικό τομέα, ένα ευρωπαϊκό προοδευτικό κράτος οφείλει να εφαρμόζει το εργατικό του δίκαιο και να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα. Η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά -όχι με νέες ανισότητες και νέους πελατειακούς χειρισμούς, αλλά με ίση αντιμετώπιση όλων των παραγωγικών δυνάμεων.