Νέο κόμμα που θα εκφράζει τον λαϊκό μεταρρυθμισμό – Άρθρο της Λίας Γκουντρουμπή στη LARISSANET, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο κόμμα που θα εκφράζει τον λαϊκό μεταρρυθμισμό – Άρθρο της Λίας Γκουντρουμπή στη LARISSANET, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Από το 2012, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, έγιναν οι πρώτες δηλώσεις και γράφτηκαν τα πρώτα άρθρα για την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου, ενιαίου, προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού κόμματος.
2017, μετά την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αρχίσει τη διαδικασία ίδρυσης νέου κόμματος, με έναν λίγο ανορθόδοξο τρόπο εκλογής αρχηγού αρχικά και στη συνέχεια ιδρυτικού συνεδρίου κόμματος, υπάρχει – έστω και έτσι – μια ευκαιρία.

Η ανάγκη για δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει τον «λαϊκό μεταρρυθμισμό», είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για τη χώρα και δεν αφορά μόνο την κεντροαριστερά. Δύσκολο εγχείρημα που θα πρέπει να καταλήξει σε ένα τέλος για τα υπάρχοντα κόμματα του χώρου και σύσταση του Νέου Ενιαίου Πολιτικού Φορέα.

Η «νέα αλλαγή» που αναφέρεται στο ερώτημα δεν μπορεί παρά να αφορά κάτι μεγάλο και να εκφράζει εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που θέλει την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, την κοινωνική δικαιοσύνη υπό συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, ανήκει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και έχει αποστασιοποιηθεί καθώς δεν βρίσκει έκφραση στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα η «νέα αλλαγή» και η ενεργοποίηση αυτών των πολιτών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Μακριά από το λαϊκισμό που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και το συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ η διαδικασία που μπορεί να το εξασφαλίσει δεν μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή της ηλεκτρονικής ψήφου, συμφωνημένη και κατοχυρωμένη αλλά ανοιχτή για όλους.

Χρειάζεται γενναιότητα από όλους και θετική συμβολή για την ίδρυση και συγκρότηση Πολιτικού Φορέα των Προοδευτικών – Μεταρρυθμιστικών Δυνάμεων.