ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μια πώληση που δεν είναι πώληση και μια αγορά που δεν είναι αγορά – Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μια πώληση που δεν είναι πώληση και μια αγορά που δεν είναι αγορά – Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια για να μη συσσωρεύονται χρέη σε βάρος του ελληνικού λαού και για να υπάρξει, επιτέλους, σύγχρονος σιδηρόδρομος στη χώρα μας, ολοκληρώνεται σήμερα με τον χειρότερο, από οικονομικής άποψης, τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Για να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι οι ιδεοληψίες, οι καθυστερήσεις και οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις καταλήγουν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Το συνολικό τίμημα της πώλησης στην ιταλική εταιρία Ferrovie, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2016, ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε αποθεματικό 40 εκ. ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα, από το αποθεματικό αυτό θα μείνει στους αγοραστές το ποσό των 25 εκ. ευρώ.Επομένως, το πραγματικό τίμημα της αγοραπωλησίας θα ανέλθει στο ποσό των 20 εκ. ευρώ.

Μόλις προχθές, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να επιχορηγήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή τους Ιταλούς αγοραστές, με το ποσό των 12 εκ. ευρώ από ζημίες που έπαθε η Εταιρία την περίοδο που έκλεισε, λόγω του προσφυγικού, η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης (Δεκέμβριος 2015-Φεβρουάριος 2016), δηλαδή πριν την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έτσι, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι το τίμημα των 340 εκ ευρώ στο οποίο ήθελαν να πουλήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν εξευτελιστικό, την πουλάει σήμερα με το συνολικό ποσό των 8 (οκτώ) εκατομμυρίων ευρώ (!) και μάλιστα σε πανηγυρική τελετή στην Κέρκυρα, με τν παρουσία του κ. Τσίπρα και του Ιταλού Πρωθυπουργού.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση, με υπεύθυνους, αξιόπιστους και με διεθνή εμπειρία συμβούλους, να μπορέσει να παρακολουθήσει την εκτέλεση, έστω, αυτής της προκλητικά χαριστικής σύμβασης, ώστε η χώρα να αποκτήσει τουλάχιστον σύγχρονο σιδηρόδρομο.

Eldorado Gold – Fraport – Ελληνικό. Πώς οι ευκαιρίες γίνονται απειλές – Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Eldorado Gold – Fraport – Ελληνικό. Πώς οι ευκαιρίες γίνονται απειλές – Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Καναδικής Εταιρίας Eldorado Gold για τους λόγους της καθυστέρησης στην έκδοση των αδειών, που συνοδεύεται από απειλές αποχώρησης των επενδυτών από τη χώρα, είναι απολύτως βλαπτική για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά στον τομέα των επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα εν γένει.

Η Eldorado Gold έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει στις Σκουριές μια άλλη μέθοδο επεξεργασίας του χρυσού, πιο φιλική στο περιβάλλον και χωρίς κυάνιο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι εκτός από την πανθομολογούμενη εχθρότητα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων οφείλεται στο  γεγονός ότι το Δημόσιο δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία να παρακολουθήσει και να ελέγξει το κατά πόσο η Eldorado Gold συμμορφώνεται με τους όρους της σύμβασης. Και η έλλειψη αυτή οδηγεί σε αυθαίρετες συμπεριφορές.

Read More

Απόφαση της ΑΕΣΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στον προοδετυτικό χώρο- Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Απόφαση της ΑΕΣΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στον προοδετυτικό χώρο- Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα η Αρχική Εθνική Συντονιστική Επιτροπή (ΑΕΣΕ) της Ώρας Αποφάσεων και κατέληξε στην εξής απόφαση:

«Η Ώρα Αποφάσεων υποστηρίζει σθεναρά από τη δημιουργία της το θεμελιώδες αίτημα και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου να βρεθεί μία διαφορετική πολιτική διέξοδος για τη χώρα, απέναντι στην χρεοκοπημένη πολιτική του λαϊκιστικού ΣΥΡΙΖΑ και στην ανεπαρκή εναλλακτική πρόταση της συντηρητικής ΝΔ.

Με αίσθημα ευθύνης και παρά τους σοβαρούς προβληματισμούς της, δηλώνει ότι σέβεται την αγωνία, τις ελπίδες και τις προσδοκίες του κόσμου της Προοδευτικής Παράταξης στο εγχείρημα εκλογής αρχηγού του νέου κόμματος, μη αντιπαρατιθέμενη πολιτικά.

Η Ώρα Αποφάσεων έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη και με σαφήνεια το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο με το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενός νέου και ενιαίου προοδευτικού πολιτικού κόμματος.

Η Ώρα Αποφάσεων αντιμετωπίζει θετικά ό,τι δυναμώνει την Προοδευτική Παράταξη και συμβάλλει στην ανάταξη της χώρας μέσα από μια ισχυρή μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση.

Με αυτά τα κριτήρια θα εκφραστεί, θα παρέμβει και θα πορευτεί πολιτικά κατά την διάρκεια των διαδικασιών καθώς και μετά την ολοκλήρωσή τους.»

Επίσης, η ΑΕΣΕ αποφάσισε, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της, τη σύσταση Εκτελεστικής Γραμματείας, αποτελούμενης από τους εξής:

Απόστολος Αγελαράκης, Δικηγόρος (Καβάλα)
Γιώργος Βογιατζής, Γιατρός – Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας (Αθήνα)
Λία Γκουντρουμπή, Ιστορικός, Project Manager Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Λάρισα)
Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρ. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά)
Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πανεπιστημιακός (Αθήνα)
Μιχάλης Καλφίδης, Επιχειρηματίας (Θεσσαλονίκη)
Αγγελική Κοσμοπούλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας (Αθήνα)
Αντώνης Λιανός, Οικονομολόγος (Αθήνα)
Ευγενία Λόκανα, Χημικός (Αθήνα)
Μαρίλη Μέξη, Πανεπιστημιακός (Γενεύη)
Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου (Βοστώνη)
Κώστας Νικόλης, Δικηγόρος (Αθήνα)
Χαρίκλεια Ντερμανάκη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (Χανιά)
Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Δικηγόρος (Αθήνα)
Σωτήρης Σοφόπουλος, Στέλεχος Ασφαλιστικής Εταιρείας (Αθήνα)
Χαράλαμπος Συμεωνίδης, Δικηγόρος (Αθήνα)
Μάκης Χατζούλας, Επιχειρηματίας (Αθήνα)

Ελληνική εξαίρεση – Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Ελληνική εξαίρεση – Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Οι υποστηρικτές της Ανοιχτής Κοινωνίας και της διαρκούς δημοκρατικής εξέλιξης των κοινωνιών δεν μπορούν παρά να έχουν μια συνολική και κατηγορηματική καταδίκη των ολοκληρωτισμών, χωρίς «ισολογισμούς» των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν εξαιτίας τους και χωρίς «νεολογισμούς» για το ποιο κακό ήταν καλύτερων προθέσεων, όπως με τραγικό τρόπο το επιχείρησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τασσόμενη με την πλευρά του ενός ολοκληρωτισμού. Η ιστορική ανάλυση έχει εμφανίσει τις διαφορές τους, αλλά έχει επισημάνει και το ουσιώδες: την απάνθρωπη συνέπεια της απόλυτης εξουσίας.

Οι ολοκληρωτισμοί στη ρίζα τους έχουν την άρνηση πως οι κοινωνίες  πρέπει να αυτοθεσμίζονται δημοκρατικά, συμμετοχικά και με διαρκή ενίσχυση της ιδιότητας του πολίτη. Τα αποκρουστικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης από ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν γίνει μάθημα στην Ευρώπη (τη γενέθλια γη τους) και γι’ αυτό σήμερα κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μαγεύεται από τις βλακώδεις και καταστροφικές ιδέες της «φυλετικής ανωτερότητας»  ή από τη βάρβαρη επιβολή της ιστορικής νομοτέλειας του «έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη». Το ζητούμενο παντού είναι η εξέλιξη και εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και όχι η αναζήτηση του «Φύρερ» ή του «πατερούλη των λαών». Ο Χίτλερ και ο Στάλιν είναι ιστορικά παραδείγματα προς αποφυγή, και αυτό μπορεί να θεωρηθεί πια ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όμως, με αφορμή το γνωστό συνέδριο της εσθονικής προεδρίας, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για λόγους μικροπολιτικής και ιδεοληπτικού αντιπερισπασμού ξανάκανε τη χώρα μας μια ευρωπαϊκή εξαίρεση. Για πόσο ακόμα ο τόπος θα μπορεί αυτό να το αντέχει;

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη – Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη – Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Συνεχίζεται η επίθεση που δέχεται από την Κυβέρνηση ο θεσμός της Δικαιοσύνης, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη».

Στον έλεγχο ποιων, άραγε, και με ποιες διαδικασίες, υπάγεται η Δικαιοσύνη; Στον λεγχο των Πολάκηδων; Στον έλεγχο της κυρίας Θάνου, του κ. Καρανίκα ή στον έλεγχο των δήθεν αντιεξουσιαστών του Ρουβίκωνα, που αποκαλύπτονται, πλέον, ως το μακρύ χέρι της εκτελεστικής αντίληψης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που αναλαμβάνει να «σωφρονίσει» τους απείθαρχους;

Υπάρχει κάποιο κενό στο Σύνταγμα ή, μήπως, πλησιάζει η ώρα που το Σύνταγμα θα αναγορευθεί από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως το μεγαλύτερο «θεσμικό εμπόδιο»;

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο ευτελισμός της λειτουργίας της Βουλής και η υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου. Στα διάφορα νομοσχέδια, γίνονται από τον Πρόεδρο της Βουλής αποδεκτές, σωρεία εκπρόθεσμων και παντελώς άσχετων μα τα συζητούμενα νομοσχέδια τροπολογιών. Σε αυτή την, ρητά αντίθετη με τον κανονισμό της Βουλής, λειτουργία, πρέπει να προστεθεί και η ψήφιση, του συνόλου σχεδόν των νομοσχεδίων, με διαδικασίες επείγοντος ή κατεπείγοντος.

Όλα αυτά, ο κ. πρόεδρος της Βουλής τα απέδιδε μέχρι πρόσφατα, στο κατεπείγον λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα. Σήμερα αποκαλύπτεται και στον πλέον αδαή ότι απλά πρόκειται για έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας και κυριαρχία μιας ετσιθελικής –φασίζουσας αντίληψης για τη λειτουργία των θεσμών.

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν νιώθει ικανοποιημένη μόνο με την κατάληψη του κράτους και την πελατειακή χρήση του, στα πλαίσια της εκτελεστικής της εξουσίας. Επιθυμεί την καθυπόταξη και των άλλων δύο ανεξάρτητων εξουσιών, που είναι πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Της νομοθετικής και της δικαστικής.

Είναι παρήγορο που η Δικαστική Εξουσία υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, την ώρα που η νομοθετική, μέσω της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει υποταγεί.

Πολλοί αναρωτιούνται αν, με τέτοια βροχή ρουσφετολογικών τροπολογιών, έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέδειξε ότι γι’ αυτήν, προεκλογική περίοδος είναι κάθε μέρα της θητείας της. Έστω και αν αυτό σημαίνει κατάλυση της θεσμικής συγκρότησης του κράτους.

Απαρχαιωμένο και ανεπαρκές από τη γέννησή του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  – Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Απαρχαιωμένο και ανεπαρκές από τη γέννησή του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Tο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή εισηγείται ένα αναχρονιστικό μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ώρα που οι περισσότερες χώρες στις οποίες εφαρμοζόταν προχώρησαν στην αλλαγή του ενώ άλλες, όπου εφαρμόζεται ακόμη, προσπαθούν να το αλλάξουν λόγω της ανεπάρκειάς του.

Καταρχάς, το προτεινόμενο σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες υγείας της σημερινής κοινωνίας, αρχής γενομένης από τη σημαντική αύξηση των χρόνιων παθήσεων και την πρόληψή τους. Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 52% του πληθυσμού πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση ενώ η δαπάνη για την αντιμετώπισή τους αντιστοιχεί στο 85% των συνολικών πόρων για την υγεία.

Επιπλέον, δεν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων  υπηρεσιών και την πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες υπηρεσίες, ούτε αξιοποιεί τον μεγάλο αριθμό των ειδικών γιατρών, που αποτελούν στοιχείο του εθνικού μας πλούτου. Αντίθετα, θα προκαλέσει αύξηση των δαπανών, της σπατάλης και της γραφειοκρατίας. Οι πολίτες –ειδικότερα οι γυναίκες, για τις οποίες δεν προβλέπονται γυναικολόγοι, αλλά μόνο μαίες– καταδικάζονται να δέχονται υποβαθμισμένες, μη ολιστικές υπηρεσίες, να ταλαιπωρούνται και να περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα να συναντήσουν τον γιατρό τους, με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους.

Read More

Η διαρκής επίθεση εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας – Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Η διαρκής επίθεση εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας – Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Ο επιχειρούμενος διαχωρισμός της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην περίοδο Τσίπρα- Βαρουφάκη και στην περίοδο μετά από αυτήν σαν δύο διακριτές φάσεις, είναι ένα θεμελιώδες λάθος.

Η διαρκής υπονόμευση των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι χαρακτηριστικό της συνολικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο διαρκής ευτελισμός της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και η απόλυτη υποταγή του, μέσω της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην Κυβέρνηση, η μόνιμη απόπειρα καθολικού ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, η απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τις Ανεξάρτητες Αρχές, η σταθερή επίθεση προς την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πέρα από κάθε όριο ανοχή προς τις ομάδες βίας και του καταστροφικού τους έργου, η μετατροπή των Πανεπιστημιακών χώρων σε ορμητήρια βίας και παρανομίας, η νομοθέτηση αποφυλάκισης τρομοκρατών, οι ομολογημένες επαφές Υπουργών με τον υπόκοσμο, είναι η συνειδητή επιλογή καταπάτησης των βασικών λειτουργιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας, με προφανή σκοπό τη δημιουργία συνθηκών συνταγματικής εκτροπής.

Οι διαρκείς επιθέσεις προς τη Δικαιοσύνη και οι απόπειρες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να καταλυθεί η ανεξαρτησία της με την αναγόρευσή της από τον Τσίπρα ως «θεσμικό εμπόδιο», συνιστούν μια κορυφαία επιλογή τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αντιμετώπιση των ανομημάτων τους μπορεί να προέλθει κυρίως από την Δικαστική λειτουργία και γι’ αυτό ενεργούν προληπτικά και υπονομευτικά εναντίον της.

Οι αναφορές  Βαρουφάκη για την εφιαλτική πολιτική  της κυβέρνησης Τσίπρα που θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας μας  από την Ευρώπη και την απερίγραπτη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, μπορεί να μετατραπεί απλώς σε θερινό λαϊκό ανάγνωσμα αν δεν κατανοηθεί στο συνολικότερο πλαίσιο της βαθιάς αντιδημοκρατικής αντίληψης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η Ώρα Αποφάσεων πιστεύει ότι επιβάλλεται, επιτέλους,  η αφύπνιση και η κινητοποίηση των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας ώστε να μην χρειαστεί καταφύγουμε στην εφαρμογή του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος που εναποθέτει στον πατριωτισμό των Ελλήνων την, με κάθε τρόπο και μέσο, υπεράσπισή του.

 

Οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού – Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού – Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με αφορμή το πρόβλημα των συμβασιούχων στους Δήμους και την αποκομιδή των απορριμμάτων, είχε πει ότι «στον ιδιωτικό τομέα επικρατούν συνθήκες γαλέρας».

Με τον τρόπο αυτό, η αριστερή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παραδέχτηκε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την επιβολή του νόμου και την προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι, πλέον, αφήνονται οριστικά στην τύχη τους και στις «συνθήκες γαλέρας». Το ίδιο φυσικά και οι άνεργοι, οι οποίοι δεν βλέπουν καμία διάθεση του κ. Τσίπρα να σταθεροποιήσει την οικονομία και να διευκολύνει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, η μόνιμη έγνοια της αριστερής κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που, αυτοί μόνο, αξίζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Read More

Ένα νομοσχέδιο που τιμωρεί τη δημιουργία – Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ένα νομοσχέδιο που τιμωρεί τη δημιουργία – Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Η Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε εντελώς αιφνιδιαστικά να καταργήσει τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και των εκδοτών, με δύο διατάξεις που προσέθεσε απροειδοποίητα και χωρίς την προηγούμενη υποχρεωτική διαβούλευση, σε νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την 7/7 και ψηφίζεται σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος σε μία και μόνη συνεδρίαση. Εκτός των άλλων, πέρα από το απαράδεκτο του περιεχομένου, αναρωτιέται κανείς γιατί τέτοια σπουδή μέσα στο καλοκαίρι!

Η  Υπουργός, μέσω του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, επιτρέπει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναπαράγουν και να διανέμουν ψηφιακά μέσω του διαδικτύου αποσπάσματα έργων και άρθρα εφημερίδων και περιοδικών χωρίς την άδεια των δημιουργών τους – και κυρίως, χωρίς αμοιβή. Επίσης χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς κάποιο τίμημα, επιτρέπεται ο δημόσιος δανεισμός έργων από τις βιβλιοθήκες των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών», και μάλιστα αναδρομικά από το 1993 (γιατί από τότε άραγε;). Μεταθέτει δε στο αόριστο μέλλον την αμοιβή όλων των εν λόγω βιβλιοθηκών της χώρας για τη χρήση των αυθαιρέτως δανεισθέντων – στην πραγματικότητα  υποκλαπέντων- έργων, που κατέχονται από αυτές. Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις πριμοδοτεί την εκμετάλλευση της πνευματικής εργασίας και της δημιουργίας χωρίς εύλογη αμοιβή, από όποιον το επιθυμεί.

Η Υπουργός Πολιτισμού υπήρξε πιθανόν μια εξαίρετη ηθοποιός, αποδεικνύεται όμως κατ’ εξακολούθησιν πως αρνείται τη διαβούλευση και την σε βάθος ανάλυση των θεμάτων, αρκούμενη στην ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων.

Η Ώρα Αποφάσεων πιστεύει απόλυτα στην ανάγκη και κατοχύρωση της αμοιβής της πνευματικής εργασίας. Προτείνει ένα τόσο σύνθετο θέμα, που απασχολεί όλες τις χώρες και αφορά στα δικαιώματα των δημιουργών, τη λειτουργία των ακαδημαϊκών αλλά και άλλων βιβλιοθηκών, τα δικαιώματα των πολιτών στη γνώση και φυσικά στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, να αντιμετωπισθεί πρώτα και κύρια μέσα από μία οργανωμένη διαβούλευση.

Αυτό, στην πράξη, σημαίνει να παρουσιαστούν από το Υπουργείο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι βέλτιστες θεσμικές αλλαγές άλλων χωρών, αλλά και σύγχρονες προτάσεις, όπως αυτές παρουσιάζονται από την EBLIDA (European Bureau of Library Information and Documentation Associations) ή προκύπτουν από τις κατευθύνσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο για να αντιμετωπιστεί με μια ξαφνική τροπολογία που δημιουργεί τετελεσμένα και αδιέξοδα. Εδώ, τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα μνημόνιο που να τους φταίει…

 

 

To 3o Facebook Live της Ώρας Αποφάσεων – Τσαυτάρης – Μπλέτσας – Διαμαντοπούλου

To 3o Facebook Live της Ώρας Αποφάσεων – Τσαυτάρης – Μπλέτσας – Διαμαντοπούλου

Αγρότης και τεχνολογία – Αγρότης και έρευνα – Αγρότης και οικονομία: Οι… γάμοι της εποχής.

To 3o Facebook Live της Ώρας Αποφάσεων παρακολούθησαν ζωντανά 6.000 άτομα, ενώ η ανάρτηση προσέλκυσε πάνω από 20.000 χρήστες.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο καθηγητής και πρ. Υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης , ο διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας από τη Βοστώνη και η Άννα Διαμαντοπούλου από την Ώρα Αποφάσεων.

Δεκάδες πολίτες παρενέβησαν με σχόλια, ερωτήσεις και προτάσεις διαμορφώνοντας ζωντανά τον διάλογο.

Read More