Bήμα για το επόμενο κύμα προόδου – των Γιάννη Δατσέρη, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη

Bήμα για το επόμενο κύμα προόδου – των Γιάννη Δατσέρη, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη

Την περασμένη Τετάρτη, η Ώρα Αποφάσεων έκανε το επόμενο καθοριστικό βήμα. Μετέτρεψε την πολιτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο στην Θεσσαλονίκη σε πολιτική κίνηση, πρόπλασμα κόμματος.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα δύο κρίσιμων πολιτικών διεργασιών. Η πρώτη είναι το επερχόμενο τέλος του τυχοδιωκτικού πειράματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε τεράστιο κίνδυνο. Η δεύτερη είναι το διαρκώς ογκούμενο ρεύμα αναζήτησης πολιτικής λύσης που θα βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάταξης. Το εθνικό πρόβλημα παραμένει και υποτροπιάζει αποκλειστικά για λόγους πολιτικής ανεπάρκειας και μόνο πολιτικά θα λυθεί.

Αυτές οι διεργασίες αποτελούν τομή για το πολιτικό σκηνικό. Οδηγούν τον εθνικολαϊκισμό της κρίσης σε στρατηγική ήττα και, ταυτόχρονα, δημιουργούν τις συνθήκες για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής γεωγραφίας.

Ξέρουμε από πού ερχόμαστε. Οι μεταρρυθμιστικές αναλαμπές του κύκλου της μεταπολίτευσης άφησαν σημαντικά επιτεύγματα, αλλά δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν απέναντι στις δυνάμεις της καθυστέρησης και του παρασιτισμού. Δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την πολυεπίπεδη κρίση στην οποία βυθίστηκε η πατρίδα μας. Όμως η ήττα αυτή δεν είναι οριστική.
Το επόμενο κύμα προόδου για την Ελλάδα απαιτεί ν’ αφήσουμε πίσω μας τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας μας: τον πολιτικό λαϊκισμό και τον οικονομικό παρασιτισμό. Να επανατοποθετήσουμε, με επίκαιρους όρους, την πραγματική αντίθεση: μεταξύ Προόδου και Συντήρησης. Να υπερασπιστούμε τις προοδευτικές θέσεις για την εθνική ανόρθωση και να υπηρετήσουμε τα λαϊκά συμφέροντα με γόνιμη προγραμματική και όχι διχαστική αντιπαράθεση.

Η Ώρα Αποφάσεων είναι γέννημα αυτών των προβληματισμών και πολιτικών διεργασιών. Καλείται να απαντήσει στο αίτημα του προοδευτικού κόσμου για νέο και ενιαίο φορέα. Γι’ αυτό συνδιαμορφώθηκε κι αυτό καλείται να υποστηρίζει με συνέπεια. Γι’ αυτό θέτει επιτακτικά την ανάγκη καθολικής συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου. Εξίσου επιτακτικά θέτει τη νέα ιδεολογική και πολιτική βάση. Το νέο που χρειάζεται ο τόπος είναι, κυρίως, το διαφορετικό, αυτό που υπερβαίνει την κρίση. Ορίζεται από τη στρατηγική αντίθεση στον κάθε είδους λαϊκισμό και παρασιτισμό, με καθαρά προοδευτική οπτική. Ούτε ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που καταστρέφει σήμερα τη χώρα, ούτε ο κυρίαρχος συντηρητικός λαϊκισμός της ΝΔ, αλλά ούτε ο νέος λαϊκισμός κάποιων δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου μπορούν να αποτελέσουν πολιτική λύση.

Πρώτο ζητούμενο είναι ένα προοδευτικό, ελληνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Στόχος να παραμείνει η μεταμνημονιακή Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή ταχύτητα, με βαθύτερη Δημοκρατία και ισχυρή παραγωγική βάση. Μέσον, ένα επόμενο κύμα προόδου.
Συνάρτηση του εθνικού σχεδίου είναι το νέο στίγμα της παράταξης.

Το ζήτημα δεν είναι μόνον οργανωτικό, ούτε εξαντλείται στις αρχηγικές φιλοδοξίες, όπως συνήθως λέγεται. Έχει βαθύτερες ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις και απαιτεί πολύπλευρες υπερβάσεις. Εμείς ονειρευόμαστε μια μεγάλη, αυτόνομη και διακριτή παράταξη, όχι ένα συνοδευτικό πολιτικό συμπλήρωμα άλλων.

Η Ώρα Αποφάσεων υιοθέτησε και προβάλλει καινοτόμες πολιτικές πρακτικές. Προτάσσει την ηγετική συλλογικότητα ως απάντηση στην παθογένεια του αρχηγισμού και της αυτοαναφορικότητας του χώρου. Έπειτα, υποστηρίζει τη διαμόρφωση της πολιτικής μαζί με την κοινωνία, ως απάντηση στις μέχρι τώρα αποτυχημένες προσπάθειες των παλαιοκομματικών πολιτικών κορυφής.

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους της παραγωγής, στους προοδευτικούς πολίτες που πιστεύουν πως εμείς οι Ελληνίδες και Έλληνες θα αναστήσουμε τη χώρα μας. Αυτοί αποτελούν το ισχυρότερο πολιτικό κεφάλαιο της κίνησης , πάνω στα οποίο πρέπει να κτίσουμε όλοι μαζί, υπεύθυνα, ταπεινά και αποφασιστικά. Το επόμενο κύμα προόδου ξεκινάει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, την 1 Απριλίου 2017